Anders Eten | Homemade runderbouillon
508
post-template-default,single,single-post,postid-508,single-format-standard,theme-bridge,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,columns-4,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive
 

Homemade runderbouillon

Homemade runderbouillon

Zelf runderbouillon maken is helemaal niet moeilijk. Zo weet je zeker dat je bouillon puur is, zonder toegevoegde gist en smaakstoffen.

   

Ingrediënten

 • 1 runderschenkel (400-500 gram)
 • 1 prei
 • 2 stengels bleekselderij
 • 3-4 worteltjes
 • 2 uien
 • 2 teentjes knoflook
 • bosje verse kruiden (bijv. tijm, selderij, rozemarijn, peterselie)
 • 2 laurierblaadjes
 • 2 kruidnagels
 • foelie
 • enkele peperkorrels
 • zout

 Bereidingswijze

Een runderschenkel koop je bij de slager. Vaak zijn ze ingevroren, dus je kunt ze ook al van tevoren kopen. Als het goed is betaal je rond de 5 euro voor een stuk schenkel. Het is een plak van het bovenbeen van de koe.

Pak een grote soeppan en leg de schenkel hierin. Giet er 2,5 à 3 liter water bij (met minder water wordt de bouillon wat sterker van smaak) en voeg de kruiden en specerijen toe. De verse kruiden kun je samenbinden met de laurierblaadjes tot een bouquet garni. Snijd de bleekselderij, prei en wortels in grove stukken en doe die ook in de pan. Voeg ook een schepje zout toe en breng dan alles aan de kook. Als het kookt, zet je het vuur zacht en laat je de soep ongeveer drie uur zachtjes trekken.
Ikzelf heb alle ingrediënten in de slowcooker gedaan en laat hier in ca. 12 uur op ‘low’ een heerlijke bouillon van trekken.

Een fijn recept voor het weekend!

Als de bouillon lang genoeg heeft gekookt, zet je het vuur uit en giet je de bouillon door een zeef.  Voor een sterkere smaak laat je de gezeefde bouillon eventueel nog wat inkoken. Proef de bouillon en voeg naar smaak peper en zout toe.  Zet een aantal bakjes van je zelfgemaakte bouillon in de vriezer zodat je altijd een pannetje ‘verse’ soep kunt maken.