20 Aug Kip Spitskool Kaassaus Ovenschotel
Het fijne van deze ovenschotel is (buiten dat ie koolhydraatarm is) dat je ‘m van tevoren al kunt klaarmaken.
Ingrediënten (voor 3 à 4 personen)
300 gr kippendijfilet
Zeezout
1 eetlepel olijfolie
1 doosje champignons
1 grote ui
1 spitskool
(Zee)zout en peper
Kaassaus:
pakje houdbare slagroom
100 gr geraspte kaas (beetje pittig)
1 ei
zout en peper
evt knoflookteentje geperst
Bereiding:
1. Los een eetlepel zeezout op in een grote kom warm water. Leg de kip hierin en zet even weg zodat het zout erin kan trekken.
2. Doe een eetlepel olijfolie in een grote hapjespan en verwarm medium hoog. Voeg de champignons en de ui toe en bak dit ongeveer 7-10 minuten tot de ui glazig is en enigszins bruin begint te worden.
3. Verhoog de warmtebron iets en voeg de klein gesneden spitskool toe. Voeg naar smaak zout en peper toe. Roer de spitskool om en om voor ongeveer 10 minuten zonder deksel.
4. Schep vervolgens dit mengsel in een kom en zet dit even weg. Gebruik de hapjespan nu voor de kip.
5. Haal de kip uit het pekelwater en dep droog. Snij de kip in kleine stukjes.
6. Voeg nog een eetlepel olie toe aan de hapjespan en zet ‘m op middel-hoge warmtebron. Voeg de kipstukjes toe en bak ze 3-5 minuten tot ze aan alle kanten bruin beginnen te worden.
7. Doe vervolgens de kipstukjes bij het groentemengsel.
8. Verwarm de oven voor op 200 graden
9. Terwijl de oven staat voor te verwarmen doe je de room in een pannetje en verwarm dit op een lage warmtebron (niet koken). Als het goed warm is voeg je ca. 80 gram van de geraspte kaas toe en roer tot de kaas helemaal gesmolten is. Haal het pannetje van het vuur en voeg er nog 1 rauw ei doorheen. Voeg zout en peper naar smaak toe en evt een geperst teentje knoflook.
10. Doe het groentemengsel met de kip in een ovenschaal en giet de kaassaus eroverheen. Roer het door elkaar en strooi het restante geraspte kaas bovenop.
11. Zet de ovenschaal voor ca. 15 min in de oven tot de bovenkant lichtbruin gekleurd is.
Eet smakelijk! Je kunt er ook voor kiezen om de spitskool te vervangen door ca. 3 courgettes.